LTA waarde

De LTA-waarde, ook wel bekend als lichtdoorlatendheid, is een cruciale factor bij het selecteren van glas of raamfolie. Het bepaalt de hoeveelheid zichtbaar licht dat door het glas wordt doorgelaten, en heeft daarmee directe invloed op de hoeveelheid natuurlijk licht in een ruimte. In dit artikel verkennen we de betekenis van de LTA-waarde, de relatie met andere glaswaarden en waarom het belangrijk is bij het kiezen van glas of raamfolie voor jouw project.

LTA-waarde: Wat betekent het en waarom is het belangrijk voor zonwerend glas?

LTA staat voor de lichttoetredingsfactor van een raam. De LTA-waarde is een maatstaf voor de hoeveelheid zichtbaar licht dat door het glas wordt doorgelaten. Het wordt uitgedrukt als een percentage, waarbij hogere waarden betekenen dat er meer licht wordt doorgelaten. Dit is vooral belangrijk als je wilt profiteren van natuurlijk licht in ruimtes. Een hogere LTA-waarde betekent dat er meer daglicht in het gebouw binnenkomt, wat kan zorgen voor een aangename en levendige sfeer. Bij woningen is het verplicht om aan een bepaalde LTA-waarde te voldoen.

De relatie tussen LTA en ZTA waarde?

Bij het beoordelen van de LTA-waarde moet ook rekening worden gehouden met de ZTA-waarde. De ZTA-waarde, of zontoetredingsfactor, geeft aan hoeveel zonne-energie het glas doorlaat. Het wordt ook uitgedrukt als een percentage, waarbij hogere waarden betekenen dat er meer zonne-energie wordt doorgelaten. ZTA-waarden zijn vooral relevant als je wilt voorkomen dat jouw ruimtes oververhit raken door direct zonlicht. De relatie tussen de LTA-waarde en ZTA-waarde is essentieel bij het selecteren van glas of glasfolie.

Een lage ZTA-waarde in combinatie met een hoge LTA-waarde kan bijvoorbeeld ideaal zijn als je wilt profiteren van natuurlijk licht zonder dat het interieur oververhit raakt. Dit kan vooral belangrijk zijn in gebieden met veel zonlicht of warme klimaten. Zonwerend glas met een lagere ZTA-waarde kan helpen om de hoeveelheid warmte die het gebouw binnenkomt te verminderen. Echter is dat een flinke investering. Die investering ligt voor veel ondernemers niet direct binnen handbereik.

Zonwerende raamfolie daarentegen ligt wél binnen handbereik. De 3M Prestige raamfolie die wij plaatsen op bestaand glas, is beschikbaar in verschillende reducties. De 3M Prestige 70 laat het meeste licht door en heeft daarmee een hoge LTA-waarde, 3M Prestige 20 biedt daarentegen de meeste ZTA-reductie.

Wij voorzien je graag van advies over zonwerend glas

Om de zonwerende eigenschappen van glas verder te verbeteren, kan folie worden toegepast. De zonwerende raamfolie die wij plaatsen, vermindert de hoeveelheid zonne-energie en warmte die door het glas binnenkomt, terwijl er sprake blijft van voldoende lichtdoorlatendheid (afhankelijk van de reductie). Het gebruik van zonwerende raamfolie kan, in combinatie met een (al bestaand) koelsysteem, helpen om het uitzicht én aanzicht te behouden. Dit is anders dan bij traditionele zonwering, zoals een zonnescherm of screens, waarbij (een deel van) het zicht verloren gaat.

Benieuwd wat zonwerende raamfolie voor jou kan betekenen? Vraag vrijblijvend advies aan. Onze specialisten helpen je graag bij het verduurzamen van je pand door middel van uitzicht behoudende, zonwerende raamfolie.