Bedrijfspand verduurzamen

Het verduurzamen van je bedrijfspand is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook aanzienlijke voordelen opleveren voor de kosten die je als onderneming maakt om het binnenklimaat te reguleren. Met energiebesparende maatregelen kun je je energierekening namelijk fors verlagen. In dit artikel geven we je handige tips om op een slimme manier je bedrijfspand te verduurzamen.

Bedrijfspand verduurzamen: handige tips

Aan de slag met het verduurzamen van je pand? We zetten verschillende opties voor je op een rijtje. Zo kun jij, afhankelijk van je budget, inspiratie opdoen om zelf aan de slag te gaan. Of om een specialist in te schakelen, natuurlijk.

1. Voldoen aan eisen energielabel C:

Het energielabel is een indicator van de energieprestatie van een gebouw. Voor kantoorpanden is het per ingang van 2023 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Dat houdt in dat je pand goed geïsoleerd is. Voldoet je pand (nog) niet aan de gestelde eisen voor energielabel C? Dan is het tijd om energiebesparende maatregelen te nemen. Voorbeelden die bijdragen aan het verhogen van je isolatiewaarde zijn HR+++ glas en vloer- en dakisolatie, maar ook een warmtepomp, zonnepanelen en het plaatsen van isolerende kozijnen.

Is er een koelsysteem aanwezig? Denk dan ook eens aan zonwerende raamfolie om je bedrijfspand te verduurzamen. De raamfolie van Folie Effect helpt bij het optimaliseren van het binnenklimaat en reduceert tot 81% aan zonnewarmte. Daardoor hoeft de airco minder hard te werken en bespaar je veel energie(kosten).

Voldoet je kantoor al aan label C of hoger? Ook dan is het raadzaam om rekening te blijven houden met de renovatie standaard, energiebesparing plicht en informatieplicht.

2. Schakel een gecertificeerd adviseur in:

Het verduurzamen van een bedrijfspand kan een complex proces zijn. Want, waar begin je? Het kan verstandig zijn om een gecertificeerd adviseur in te schakelen. Je adviseur kan je helpen bij het in kaart brengen van de huidige stand van zaken en een plan opstellen om, binnen je budget, de juiste maatregelen te treffen. Een duurzaamheidsadviseur kan je ook ondersteunen in het aanvragen van subsidies en het bepalen van de financiële haalbaarheid van de investeringen.

Wist je al dat onze raamfolie ook door duurzaamheidsadviseurs geadviseerd wordt? De raamfolie is BCRG gekeurd en heeft een gunstige bijdrage aan een beter energielabel.

3. Subsidie voor het verduurzamen van je bedrijfspand

De overheid stimuleert verduurzaming van bedrijfspanden door middel van subsidies. Er zijn verschillende subsidieregelingen beschikbaar die je kunnen helpen bij het financieren van energiebesparende maatregelen. Zo kun je beroep doen op:

  • Energie-Investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kun je 45,5% van de investeringskosten voor verduurzaming van je bedrijfspand aftrekken van de fiscale winst.
  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Je komt hiervoor in aanmerking als je investeert in een zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen, windmolens of aansluiting op het warmtenet.
  • Regeling groenprojecten. Met deze subsidie is het mogelijk om een bedrijfslening met lager rentetarief te krijgen voor een project.

Let op: de genoemde subsidiebedragen gelden voor het jaar 2023.

4. Investeer in energiebesparende maatregelen:

Er zijn tal van energiebesparende maatregelen die je kunt nemen om het energieverbruik van je bedrijfspand te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van LED-verlichting, het verbeteren van de isolatie in vloer, dak of muur, het gebruik van zonnepanelen en het vervangen van oude cv-ketels door een warmtepomp. Deze investeringen dragen op korte termijn bij aan het verlagen van de energiekosten en hebben een aanzienlijk lagere terugverdientijd dan een aantal jaar geleden.

Daarnaast kun je ook kleinere aanpassingen (laten) uitvoeren om de CO2-uitstoot van je pand te verlagen en de energiebesparing te stimuleren. Zoals we eerder in dit artikel hebben benoemd, draagt zonwerende raamfolie aanzienlijk bij in het optimaliseren van het binnenklimaat en het verlagen van de CO2-uitstoot, omdat het aanwezige koelsysteem minder hard hoeft te werken om de gevoelstemperatuur in het pand aangenaam te houden. Daarnaast is het goed (laten) afstellen van het aanwezige koelsysteem aan te raden. Niet alleen scheelt het in energie, het is ook goed voor de gezondheid van aanwezige collega’s en gasten.

5. Let op de terugverdientijd:

Bij het nemen van energiebesparende maatregelen is het belangrijk om te letten op de terugverdientijd. Hoewel sommige investeringen in duurzaamheid grote upfront-kosten met zich meebrengen, kunnen ze op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren. Bereken daarom de verwachte terugverdientijd van elke maatregel voordat je een beslissing neemt. Werk je samen met een duurzaamheidsadviseur? Dan zal je adviseur dit in zijn plan opnemen en een advies uitbrengen over de investering, de terugverdientijd en de winst die je behaalt met de energiebesparende maatregelen.

6. Overweeg financieringsmogelijkheden:

Als de investeringskosten een struikelblok vormen, zijn er verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar. Denk aan leningen met een lager rentetarief voor duurzame investeringen of regelingen waarbij je een deel van de financiering pas hoeft terug te betalen als je een bepaalde hoeveelheid energie bespaart. Informeer bij je bank of andere financiële instellingen naar de mogelijkheden.

7. Houd regelgeving in de gaten:

Regelgeving met betrekking tot energieprestaties en verduurzaming van bedrijfspanden kan veranderen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en zorg ervoor dat je bedrijfspand te allen tijde voldoet aan de geldende eisen. Zo voorkom je boetes en mogelijke vertragingen in de toekomst.

Nog even over energielabel C: hoe zit dat nu precies?

Als eigenaar of huurder van een kantoorpand heb je per ingang van 2023 te maken met de verplichting van energielabel C. Dit houdt in dat jouw kantoorpand moet voldoen aan bepaalde energieprestatie-eisen om duurzamer en energiezuiniger te zijn.

Het energielabel is een certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Het verplichte energielabel C voor kantoorpanden betekent dat het gebouw een bepaald energieprestatieniveau moet behalen om aan de eisen te voldoen. Een energielabel C geeft aan dat het kantoorpand redelijk energiezuinig is en maatregelen heeft genomen om het energieverbruik te verminderen.

Moet ik aan het verplichte energielabel C voor kantoorpanden voldoen?

Als eigenaar of huurder van een kantoorpand ben je verplicht om aan het energielabel C te voldoen. Deze verplichting is vastgelegd in de Wet milieubeheer en geldt voor kantoorpanden met een oppervlakte groter dan 100 m2. Het energielabel C moet uiterlijk op 1 januari 2023 geregistreerd zijn. Voldoe je niet aan deze verplichting, dan riskeer je boetes die kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

Om aan het verplichte energielabel C te voldoen, zul je energiebesparende maatregelen moeten nemen in je kantoorpand. Dit kunnen bijvoorbeeld investeringen zijn in isolatie, LED-verlichting, zonnepanelen, of een verbeterde verwarmingsinstallatie. Het is raadzaam om een gecertificeerde adviseur in te schakelen die je kan helpen bij het identificeren van de meest effectieve maatregelen voor jouw specifieke situatie.