Isolatie is hot topic. HR+++ glas, spouwmuur isolatie, dakisolatie … Er zijn veel manieren waarop je je bedrijfspand kunt isoleren en daarmee verduurzamen. Helaas levert isolatie niet altijd het gewenste resultaat op. Hittestress komt namelijk steeds vaker voor. Wat hittestress is en hoe je dit kunt voorkomen, lees je in dit artikel.
Wat is hittestress?
Hittestress ontstaat wanneer er bij mensen en dieren sprake is van oververhitting, waarbij de warmte niet weg kan. Dit heeft een negatief effect op de lichamelijke functies. Denk aan problemen bij concentratie tot aan een grotere kans op een beroerte. Serieuze gevolgen waar je voldoende aandacht aan moet besteden. Met name op plekken waar gebrek is aan voldoende schaduw en natuurlijke ventilatie en waar hitte dus sneller negatieve gevolgen kan opleveren. In elk soort vastgoed kan hittestress ontstaan. Van winkels tot verzorgingshuizen, van kantoren tot industrie. Dit topic is dus voor iedereen interessant.
Vooral tijdens warme dagen, waarbij de luchtvochtigheid hoog is, is de kans op hittestress erg groot. De luchtkwaliteit in een ruimte, zoals een kantoor of zorgafdeling, daalt. De kans dat aanwezigen last krijgen van de dalende luchtkwaliteit en oplopende temperatuur in de ruimte is groot. Het is belangrijk om maatregelen te nemen om de hitte te verminderen en koelte te creëren. Het creëren van voldoende verkoeling en bescherming tegen direct zonlicht is essentieel. Mensen vinden verkoeling in airconditioning, maar het gebruik hiervan heeft weer nadelige effecten op het milieu. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar duurzame en milieuvriendelijke alternatieven om de effecten van hitte te verminderen en hittestress in gebouwen te voorkomen.
Hoe voorkom je hittestress in gebouwen?
Hittestress kan een negatieve invloed hebben op onze gezondheid en welzijn, vooral tijdens warme periodes waarbij de temperaturen hoog oplopen. Hittestress in onder meer bedrijfspanden, zorginstellingen en scholen kan worden voorkomen door verschillende maatregelen te nemen, om de temperatuur te verminderen een aangename werkomgeving te creëren:
- Zonwering: Het aanbrengen van zonwering, zoals zonwerende raamfolie, kan helpen om de zon buiten te houden en de temperatuur binnen te verlagen. Met de zonwerende folie kun je tot wel 81% aan warmte reduceren.
- Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in het pand, bijvoorbeeld door het openen van ramen en deuren, of door het installeren van een ventilatiesysteem. Hierdoor kan er frisse lucht naar binnen stromen en wordt de warme lucht afgevoerd.
- Airconditioning: Het installeren van een airconditioningssysteem kan helpen om de temperatuur in het pand te verlagen. Zorg er wel voor dat het systeem goed is afgesteld om zo de gezondheid van de aanwezigen te bewaken.
- Elektronica uitschakelen: Elektronische apparatuur straalt warmte uit, ook als deze op stand-by staan. Schakel apparatuur die niet wordt gebruikt zo veel mogelijk uit om de temperatuur in de ruimte in eigen hand te houden.
Het voorkomen van opwarming is vaak eenvoudiger dan het koelen van diezelfde ruimtes als er al sprake is van hitte. Veel gebouwen bieden ook geen mogelijkheid voor ventilatie, omdat de ramen niet geopend kunnen worden. Daarom gaan we graag dieper in op de voor- en nadelen van glasfolie, een van de manieren om hitte in te weren.
Hoge temperaturen voorkomen door zonwerende glasfolie
Zonwerende glasfolie is een uitstekende oplossing om hittestress te voorkomen, vooral in goed geïsoleerde gebouwen waar warmte moeilijker kan ontsnappen. In een stedelijk gebied waar gebouwen dicht op elkaar staan, is het ook erg lastig om warmte te laten ontsnappen. Zonwerende glasfolie biedt hierbij een oplossing door warmteoverdracht te verminderen en zo te zorgen voor een betere temperatuurregeling in het gebouw.
Vooral in de ouderenzorg is het belangrijk om maatregelen te nemen tegen hittestress, omdat ouderen minder goed bestand zijn tegen hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Dankzij zonwerende glasfolie wordt zonnewarmte grotendeels gereduceerd, waardoor de temperatuur in gebouwen minder snel kan stijgen. In combinatie met een goed ingesteld koelsysteem levert dit nog betere resultaten op.
Een ander belangrijk voordeel van zonwerende glasfolie is de verlaging van energiekosten. Hoe warmer het binnen is, hoe harder de airco moet werken om de temperatuur te reguleren. Door het gebruik van zonwerende glasfolie wordt de warmteoverdracht vermindert, waardoor de airco minder energie hoeft te gebruiken. Dit bespaart niet alleen geld op de energierekening, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst.
Voordelen van zonwerende glasfolie tegen hittestress
- Zonnewarmte reductie tot wel 91%
- Onderhoudsvrij
- 99% UV werend
- Draagt bij aan de verduurzaming van je pand
- Verlaging van energiekosten
Zonwerende glasfolie tegen hittestress
Zonwerende glasfolie is een effectieve oplossing om hittestress te voorkomen in goed geïsoleerde gebouwen, vooral in stedelijke gebieden en in de ouderenzorg. Het draagt bij aan een beter werkklimaat, betere omstandigheden voor bewoners en personeel, het behoud van het gebouw en het interieur en een verlaging van energiekosten.
Ben je benieuwd wat zonwerende glasfolie kan betekenen voor jouw bedrijfspand(en)? Vraag vrijblijvend advies aan. Wij vertellen je graag meer over het Folie Effect van onze typen folies.