Thermische breuk raamfolie

Raamfolie is een populair product dat wordt gebruikt om verschillende voordelen te bieden, zoals warmtewering, privacy en het verminderen van schadelijke UV-straling. Maar wist je dat het verkeerd (laten) monteren van raamfolie kan leiden tot thermische breuken in het glas? In deze blog gaan we dieper in op wat een thermische ruitbreuk is, hoe het eruitziet en hoe je dit kunt voorkomen. We zullen ook bespreken welke soorten raamfolie geschikt zijn voor gebruik op dubbel glas en of je het aan de binnen- of buitenkant van de ruit moet (laten) monteren.

Wat is een thermische ruitbreuk?

Een thermische ruitbreuk is een veelvoorkomend fenomeen dat optreedt wanneer er grote temperatuurverschillen ontstaan tussen verschillende delen van het glasoppervlak. Glas heeft de eigenschap om uit te zetten en te krimpen bij veranderingen in temperatuur, maar als dit niet gelijkmatig gebeurt, kan het glas onder spanning komen te staan en barsten vertonen. Dit leidt tot een thermische breuk, waarbij een of meerdere breuklijnen in het glas ontstaan.

Een thermische breuk ziet er meestal uit als één breuklijn die zich van rand tot rand van het glas kan uitstrekken. Het kan een kleine barst zijn die nauwelijks zichtbaar is, maar het kan ook een grote scheur worden die het hele glasoppervlak bedekt. Deze breuklijn is vaak recht en kan verticaal of horizontaal lopen, afhankelijk van de spanning in het glas.

Thermische breuken door het gebruik van raamfolie?

Het monteren van raamfolie op enkelglas is over het algemeen veilig, maar bij dubbel glas moet je voorzichtig zijn. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een laag lucht of gas ertussen, wat zorgt voor betere isolatie. Als je een niet-geschikte raamfolie op dubbel glas plakt, kan de warmte die wordt geabsorbeerd door de folie niet goed worden afgevoerd, waardoor grote temperatuurverschillen ontstaan tussen de binnen- en buitenzijde van het glas.

Door grote temperatuurverschillen kunnen thermische breuken ontstaan, vooral als de folie aan de buitenkant van het glas is geplakt. De buitenkant is meer blootgesteld aan de zon en kan dus veel warmer worden dan de binnenkant. Als de folie de warmte niet goed kan afvoeren, kan dit leiden tot spanning in het glas en uiteindelijk tot een thermische breuk.

Geschikt raamfolie voor op dubbel glas

Als je raamfolie wilt toepassen op dubbel glas, zorg er dan voor dat je zonwerende folie kiest die geschikt is voor dubbele beglazing. Deze specifieke folies zijn ontworpen om warmte gelijkmatig te verspreiden over het glasoppervlak, waardoor de kans op thermische breuken wordt verminderd. Een zonwerende folie kan de zonnestralen absorberen en reflecteren, waardoor de warmte-overdracht wordt verminderd.

Monteren aan de binnen of buitenkant van de ruit?

Als je besluit raamfolie op dubbel glas aan te brengen, is het over het algemeen veiliger om dit aan de binnenkant te doen. Aan de binnenzijde kan de folie beter warmte afvoeren omdat het wordt beschermd tegen directe blootstelling aan de zon. Dit vermindert het risico op thermische breuken.

Aan de buitenkant van de ruit kan de folie echter langer meegaan omdat het minder wordt blootgesteld aan interne temperatuurschommelingen. Als je kiest voor buitenplaatsing, zorg er dan voor dat je een professionele installateur inschakelt om ervoor te zorgen dat de folie correct wordt gemonteerd.

De juiste keuze voor jouw ramen

Thermische breuken kunnen ontstaan door het gebruik van ongeschikte raamfolie op dubbel glas, vooral als de folie aan de buitenkant van het glas geplakt is. Kies altijd voor zonwerende raamfolie die geschikt is voor dubbel glas en overweeg het monteren aan de binnenzijde om de kans op thermische breuken te minimaliseren. Laat je adviseren door professionals om de juiste folie en toepassing te kiezen, zodat je van de vele voordelen van raamfolie kunt genieten zonder het risico op ruitbreuk. Je kunt bij ons ook terecht voor zonwerende raamfolie of privacy glasfolie.